КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 13 ноември 2017 г.

Mайонеза с вода от варен нахут / Mayonnaise with boiled chick water /



     Наближава Рождественския пост.Той за разлика от Виликия пост не е така строг и можем да приготвим различни постни блюда.Руската кухня е много богата в това отношение, но не всички ястия са подходящи за нас.Водата от сваряването на бобови растения - бял фасул, грах, нахут и др. през постния период на годината можем да употребим за приготвяне на сладкиши и майонези.Тя може да послужи вместо добавката на яйца там, където е необходимо.
    Реших да изпробвам тази вода от сваряването на нахут и да приготвя постна майонеза.Експериментирах с добавката на мазнина , защото не знаех какво е съотношението вода : мазнина - 1 : 2, 1 : 2.5 или 1 : 3. Това зависи от вида мазнина, която ще бъде употребена както и от вида на ползваната суровина - грах, нахут, бял фасул.Обикновено ако приготвяме тези бобови култури и ги варим в по - малко количество вода ще получим по - гъста течност след варенето.Използвам най - често слънчогледово олио, но може да се ползва също и царевично, рапично или соево.Най - напред измерете количеството на водата от сваряването на бобовите растения, а след това на порции според гъстотата добавяйте мазнина и разбивайте.
    Аз разбих майонезата с обикновен миксер, но когато вече сте уточнили точните количества можете да разбиете и с пасатор като изтегляте пасатора от долу нагоре постепенно докато получите фина и хубава майонеза.
      Когато получите майонезата тя обикновено не е толкова гъста, но след престой в хладилник 12 часа се получава много хубав майонезен сос, чедесен като добавка към салати, гарнитури и разядки.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

150 мл. вода от варен нахут
350 - 400 - 450 мл. растителна мазнина по избор
хималайска сол на вкус
сок от 1 лимон
горчица, чесън, зелени подправки, черен пипер, куркума, шафран, кимион, чили, къри

     Поставете водата от варения нахут в купа с обло дъно, в която ще разбивате.Включете миксера на средни обороти и добавяйки мазнина на тънка струйка разбивайте като въртите миксера все на една страна - от дясно на ляво.Продължете разбиването като добавяте мазнината на тънка струйка и разбивате докато тя се поеме напълно.След като сместа побелее и се сгъсти преценете до каква гъстота ще ви трябва соса.Имайте в предвид,че след престой в хладилник около 12 часа майонезата допълнително се сгъстява.След като вашата майонеза вече е готова прибавете сол и лимонов сок.Хубаво разбийте отново.В зависимост от целта на приложение към тази веган майонеза можете да добавите допълнително 1 - 2 ч.л. горчица или смляно синапено семе / от бял синап / , чесън, зелени подправки, кимион, шафран, куркума, чили, къри.
     Аз оставям задължително майонезата 12 часа в хладилник за да придобие хубава консистенция и да се овкуси добре.След което можем да я използваме за овкусяване на различни блюда.
      Приятен  апетит !





2 коментара:

  1. Извор си на нетрадиционни и здравословни предложения, Елена. А аз черя ли черпя :)

    ОтговорИзтриване
  2. Марте,
    постната кухня изобилства от рецепти.Особено днес когато съществува толкова голямо разнообразие от продукти.Тази майонеза също е много вкусна и лесна за направа през постите.Рождественският пост не е толкова строг както Великия пост така,че можем да приготвим и ястия с риба.
    Поздрави и леки и спасителни пости !

    ОтговорИзтриване