КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 3 април 2017 г.

Лапад с гъби / Dock with mushrooms /



   През пролетта основната зеленина , с която приготвяме ястия за трапезата е коприва, лапад, спанак и киселец.Най - рано можем да наберем коприва и лапад, а по - късно киселец, лобода, див чесън.Всички растения са налични по селата, по чисти поляни навсякъде вече има киселец, лапад и коприва.В съчетание с гъби можем да приготвим чудесно ястие за трапезата.В руската кухня гъбите се използват особено през постите като много добър източник на белтък.
Но внимавайте винаги с гъбите, купувайте ги пресни и задължително култивирани.Избягвайте бране на диви гъби и на такива, които не познавате ! Гъбите могат да се употребят и сурови, много суровоядци ги използват пресни сурови в салати или сушени в различни ястия от суровоядната кухня.
Лападът е чудесна пролетна зеленина, винаги го използвайте непосредствено след брането.Запомнете,че винаги зеленината губи витамини и ензими след продължителен престой в хладилник.Ако се налага съхранете зеленината в найлонова торбичка суха,без да я напръсквате или измивате с вода.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА 4 - 5 ПОРЦИИ :
500 гр. гъби кралска печурка
2 с.л. оризово брашно
4 - 5 глави кромид лук
1 купа измити и почистени листа от лапад
растителна мазнина
пресен джоджен
3 ч.ч .вода
сол на вкус
  Най - напред почистете и нарежете лука на ситно.Почистете гъбите с мека хартия и без да ги измивате ги нарежете на тънки филийки заедно с пънчето.Прясната зеленина почистете от дръжките.Аз използвах много крехки и млади, малки листа от лапад и не се наложи почистване на дръжките и попарване.Просто измих целите листа и ги нарязах на фини ивички.
Загрейте мазнината в тиган, добавете лука заедно с водата / 1/4 ч.ч. /.Задушавайте под капак докато промени цвета си.Веднага добавете гъбите и хубаво разбъркайте.Оставете така да се задушава докато гъбите си променят цвета.Накрая добавете лапада, солта и 2 ч.ч. вода. Оставете така да поври на тих огън.Накрая размийте оризовото брашно в останалата 3/4 ч.ч. вода и на тънка струйка добавяйте в ястието.Оставете още малко на огъня, добавете нарязания джоджен и разбъркайте.Свалете ястието от огъня и сервирайте веднага.
          Приятен  апетит !











Няма коментари:

Публикуване на коментар